Idealan dodatak uz puno jela, napitaka, salata ili pak sendviča, paradajz je super povrće koje ne smijete zaobilaziti.

Jedan paradajz srednje veličine sadrži 22 kalorije i 94,5 posto vode. Jedna studija, koju su proveli kineski znanstvenici, otkrila je da konzumiranje paradajza nekoliko puta tjedno može dvostruko umanjiti šanse za obolijevanje od depresije. Osim toga, paradajz sadrži antioksidanse koji štite od raznih bolesti. Međutim, prema studiji, ostalo voće i povrće nema takve prednosti. Jedete li paradajz svaki dan u bilo kojem obliku, smanjujete i šansu za obolijevanje od raka do 50% i čuvate srce.

Evo koje hranjive i korisne tvari sadrži paradajz:

Paradajz je jedan od omiljenih dodataka mediteranskim jelima, a postoji pravo bogatstvo različitih vrsti ove biljke. Velika, mala, crvena, žuta ili smeđa, paradajz štiti zdravlje a za razliku od većine namirnica, najviše pruža ako se termički obradi.

Paradajz ima i svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda, pa je tako 2013 godine izvagana ona najveća od 3.51 kg.

Zdrastvene blagodati rajčice....

Oplemenite svoje osnovne namirnice odličnim blagim carry začinom koji jelu daje posebnu teksturu

Izvorno, curry u prahu je zapravo britanski proizvod koji je nastao za vrijeme njihove kolonijalne vladavine u Indiji. Sama riječ “kari” potječe iz južne Indije, može sadržavati od 5 do 30 različitih začina, te označava jako začinjeno kuhano jelo, koje sadrži različite vrste namirnica. 

Sol je nužna za zdravlje, ali danas se neumjereno dodaje u industrijski prerađenu hranu kako bi poboljšala okus ili usporila propadanje. A previše soli povećava rizik od srčanog i moždanog udara, te smrti povezane s drugim srčanim komplikacijama. Zapadnjaci svaki dan unesu oko 3.300 mg natrija, što je oko 1.000 mg više nego se preporučuje. Ove količine su posebno opasne za starije od 51 godinu, one s povišenim tlakom, dijabetesom te bolesti bubrega – oni ne trebaju više od 1.500 mg natrija na dan.

Brusnica (lat. Vaccinium macrocarpon) postaje sve popularnija biljka. U posljednje vrijeme se zaista dosta ističe njena ljekovita moć, pa sve češće nalazi primjenu u liječenju mnogih bolesti. Postoje podaci da su brusnicu kao lijek i namirnicu koristili još Indijanci (starosjedilačka američka medicina).

Ako ste ljubitelj pečenih jaja "na oko", ali vam je već dosadio njihov izgled, evo jednostavne ideje kako to isto pripremiti, ali na veseliji i pomalo drugačiji način.

Stari Kinezi počeli su uzgajati rižu još prije 6000 godina. Na tlu Indije i Kine se još dan danas mogu pronaći njeni divlji preci, pa se stoga te dvije države smatraju pradomovinom riže. S tog podneblja je prenesena u Siriju i istočnu Afriku....

Gljive baš nisu popularne u vrtovima jer ih se teško možete riješiti. Međutim, branje jestivih gljiva prava je poslastica za zaljubljenike u hranu. U rujnu i listopadu one doslovce iskaču iz tla. Međutim, ako ne znate gdje biste započeli tražiti ove poslastice potraga traje jako dugo i obično baš i nije uspješna.

Osim što poboljšava ukus hrani, važan je i za ljudsko zdravlje, a pomaže i kod čišćenja

Jabučni ocat je za glumicu Scarlett Johansson prirodno sredstvo kojim održava svoju ljepotu. Isprobavajući prirodnu kozmetiku, otkrila je da je najbolja tekućina za čišćenje lica upravo jabučni ocat.

Špinat je prekrasno zeleno lisnato povrće koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnih sastavom. Bogat je izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva. Špinat je dostupan tijekom cijele godine, naročito zimi. Možete ga pripremati kao salatu, predjelo, ali i glavno jelo. Špinat krije brojne zdravstvene prednosti, a mi vam donosimo one najznačajnije. 

Zdrave namirnice snabdijevaju tijelo hranljivim materijama i neophodne su za normalno funkcionisanje nervnog sistema.Veliki broj naučnih istraživanja pokazao je da ono što jedemo i te kako utiče na raspoloženje.

Ovo je samo vrh liste toksičnih prehrambenih proizvoda koje bi, prema mišljenju stranih, ali i domaćih nutricionista, trebalo izbegavati.
– Najveći neprijatelj zdravlja je prerađena hrana s mnoštvom aditiva, a još se ne zna koje su dugoročne posledice konzumiranja ove hrane – smatra Rejčel Harvest, nutricionista iz Njujorka.

Malo šta na svijetu miriše ljepše od tek ispečenog domaćeg hljeba. Ovaj miris nas tješi, vraća u djetinjstvo podsjeća na neke drage ljude koji možda više nisu među nama. Mi vam donosimo recept za najbolji domaći hljeb sa mlaćenicom i medom.

Spojite li svježi sok od naranči i marmeladu od marelica kao rezultat ćete dobiti ovaj jednostavan kolač koji je izrazito svjež, a oku jako privlačan. Svi potrebni sastojci za ovaj kolač se nalaze svakodnevno u vašoj kuhinji stoga uključite malo mašte i narančin kolač je za tren poslužen.

Poznata američka poslastica koja svoje mjesto redovito pronalazi gotovo u svakom tamošnjem domaćinstvu te je popularizirana kroz američke filmove i serije, nije dostigla tu popularnost u našim krajevima i gotovo ju je nemoguće naći na policama trgovina. Zato je dobro znati kako napraviti maslac od kikirikija u vlastitoj kuhinji.  

je izvanredan lijek kome uvaženi stručnjaci pripisuju čudotvornu moć i smatraju da ono treba da postane dio svakodnevne ishrane, a evo i nekoliko recepata koji su se pokazali veoma uspješni u liječenju pojedinih smetnji i bolesti. 

Jabučnim octom možeš oprati prozore, stakla i kuhinjske površine
Nekoliko gutljaja razrijeđenog jabučnog octa podiže energiju i uklanja žgaravicu, ali to je samo dio blagotvornih učinaka fermentacije jabučnog soka. Jabučni je ocat čudestan proizvod koji se može koristiti na desetke načina:

Što su antioksidansi i kako djeluju?Antioksidanti su materije koje štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Slobodni radikali su kemijski reaktivne deoksigenizirane čestice koje izazivaju lančane reakcije koje oštećuju membrane stanica i DNK-strukturu ćelije.

Uz sve studije koje ukazuju da su dijetetska gazirana pića povezana s nizom zdravstvenih problema – uključujući i povećani rizik od moždanog i srčanog udara – mogli bismo se zapitati jesu li napici ti koji uzrokuju probleme, ili ih najčešće piju upravo ljudi koji nisu dobroga zdravlja

Dijetalna ili zaslađena pića? Razlika u prisutnosti kalorija svakako postoji. No i jedna i druga gazirana pića imaju nepovoljne posljedice na organizam. Evo popisa najčešćih posljedica.

heljda heljda heljdaIsprobaj bogatu i ukusnu juhu od povrća i heljde
Kišno vrijeme otjeraj ovom ukusnom juhom od heljde. Heljda je bogata hranljivim sastojcima, mineralima i vitaminima pa je odlična u kombinacijama s raznovrsnim povrćem. Za ovu ukusnu juhu potrebno ti je 45 minuta pripreme, a sastojci su dovoljni za 4 porcije

Pravilnom prehranom i kretanjem do zdravlja i zadovoljstvaNekada davno ljudi nisu jeli šećer. Voće nije bilo slatko kao danas, med je bio teško nabavljiv i samo rijetki su ga okusili tijekom života. U prvom stoljeću prije nove ere jedan Grk (Dioscorides) je pri putovanju Indijom napisao- isprobao sam nešto okusa sličnog medu (riječ “slatko” nije se koristila). Konzistencija je slična kao kod soli, može se pregristi kao sol. Otapa se u vodi i dobrro je za liječenje bolnih bubrega i mjehura.

Knjiga "Štedljivi recepti" je trenutno najprodavanija u Italiji. Zbog recesije sve više domaćica odlučuje da sačuva ostatke hrane od jučerašnjeg ručka i da uz pomoć magičnih recepata napravi novo ukusno jelo za danas. Osnova recepta su krompir, testenina, hleb, povrće i meso koje je ostalo od juče. Ovo su samo neke ideje. 

Musli predstavlja doručak sastavljen od pahuljica napravljenjih od žitarica i sušenog voća. Pahuljice u sebi sadrže rastvorljiva sirova biljna vlakna, vitamin B, kalcijum i gvožđe. Suho voće je bogato vitaminima, mineralima i voćnim kiselinama, dok su sjemenke izvor vitamina E i B1,....

Između svježe i smrznute hrane (u slučaju da je smrznuta najduže šest mjeseci) nema jako velike razlike što se tiče hranjivih materija. Problem je ako kupujete polugotove i gotove proizvode koji su smrznuti. Naime, sam način pripreme dramatično mijenja zdravstvene koristi takve hrane.

Ako se malo želite odmoriti od mesnih jela, donosimo vam ideju za ukusne popečke od povrća. Ono što je super jest da možete koristiti povrće koje volite i dati mašti na volju u kombinacijama - recept pred vama je samo jedna od mnogih mogućih kombinacija

Konzervirana riba koju biste obavezno trebali jesti

Svi znaju da je riba dobra za zdravlje jer je bogat izvor proteina i zdravih masti, no većina ljudi ribu jede tek povremeno i obično u restoranima.

  1. Domaća Nutela. Oduševite svoju djecu.
  2. Eterična ulja koja popravljaju raspoloženje i daju energiju
  3. Jeste li znali za šta se sve može iskoristiti pasta za zube?
  4. Recept: Kako se pravi višnjevača
  5. Konzumirajte sjemenke tikve svaki dan a evo i zašto…
  6. Devet dobrih trikova sa soli
  7. Jedinstvena kombinacija legendarne Cockte i blage gorčine tonika
  8. Koje se vino pije uz koje jelo
  9. Okupite obitelj i prijatelje uz ukusne vegetarijanske ražnjiće
  10. 10 super korisnih načina da upotrijebite plastičnu foliju
  11. Mladi luk dobar za zdravlje kostiju, očiju, srca, jača imunitet
  12. Proljeće na vašem tanjuru
  13. Ovaj trik će od bajatog ponovo napraviti svjež hljeb
  14. Degustacija tvrdih sireva
  15. Kako napraviti jabučni ocat
  16. TOP 4 zdrava napitka koje biste trebali češće piti
  17. SOJINO MLIJEKO
  18. Bijeli luk i ulje od bijelog luka
  19. Kako napraviti domaći sir
  20. Za što sve možemo koristiti pastu za zube
  21. Sajam domaće privrede na Trgu Alije Izetbegović od 12.do 15. novembra
  22. Vedad Njemčević pravi delikatese od đulbešećer ruže za kojim se jagmi BiH
  23. Uštedite vrijeme: Kako skuhati cijeli kukuruz u mikrovalnoj
  24. Čoko somun - originalna ćevabdžijska slastica
  25. Margarin? - Ne, hvala!
  26. Kako napraviti kokice
  27. SVE KORISTI JESTIVOG ULJA
  28. 4 zdrava obroka prije spavanja
  29. Kafe iz vrećice: Što se nalazi u "3 u 1" instant napicima?
  30. BiH na turističkoj listi zastrašujućih zemalja za posjetiti
  31. Loši uvjeti rada za trgovce u BiH
  32. Autohtoni livanjski sir
  33. Pet načina da zaradite novac na internetu
  34. Popravci računala bez straha!
  35. Trziste u ekspanziji: Potraznja za aromaticnim biljem iz BiH sve veca
  36. U SAD mozemo izvoziti hiljade proizvoda
  37. Swisslion seli u Trebinje, ali ne odlazi iz Hrvatske
  38. Kako se ZAISTA koriste AD kapi za kosu?
  39. Šljive kao superhrana
  40. Zašto su šljive dobre za vas?
  41. 5 razloga zbog kojih ćete jesti više cimeta
  42. Divlji šipak – crvene bobice iz šikare koje pršte vitaminom C
  43. Recept s jajima i rajčicom za savršen doručak!
  44. Prirodni zaslađivači - zdrava alternativa štetnom šećeru
  45. Važnost vitamina A za zdravlje
  46. POTOPITE NOGE U OVU SMJESU I OSLOBODITE SE GLJIVICA NA PRSTIMA – PRIRODNO!
  47. 3 savjeta za smanjenje masnog tkiva
  48. PROVJERENO: Ova dva sastojka za 10 dana uklanjaju žuljeve i grubu kožu sa stopala! (RECEPT)
  49. Sezona je sve bliže: 7 razloga da trešnje jedete što više
  50. Zlatno mlijeko – čudotvoran napitak od kurkume – Recept
  51. Cvjetni prah - pomoć kod slabog imuniteta
  52. Čuvarkuća - Ljekovita biljka široke primjene…
  53. 10 super namirnica za čišćenje organizma
  54. Oblozi od svježeg lišća - ublažite bol i upale pomoću kelja, kupusa, trputca...
  55. Proljetna alergija - prirodni načini liječenja
  56. Kako ojačati imunitet i probuditi organizam u proljeće?
  57. Top 10 načina za upotrebu Nutribulleta
  58. Med sa čurekotom
  59. Kucni insekticidi povezani s nizom bolesti
  60. 5 super-napitaka s jabučnim octom za zdravlje tijekom cijele godine
  61. Najbolji lijek jeseni. Šta sve liječi dunja ?! +recepti
  62. Vitamini i minerali
  63. Trikovi protiv zadaha od bijelog luka
  64. ”VITAMINSKA BOMBA” za jačanje imuniteta — za djecu i odrasle.
  65. Zdrave navike u ishrani
  66. Pripremite se za jesen: Top 10 namirnica koje jačaju imunitet
  67. Kokosovo ulje – najbolje ulje za kosu: prednosti i upotreba
  68. Isprobajte “Visoki C” - smoothie koji će probuditi vaš imunitet
  69. Hladni napitak od zelenog čaja koji će vam razbuditi sva osjetila
  70. Kupina - Čuvar krvnih sudova - 10 dobrih razloga za šaku kupina
  71. Ljekovita svojstva Dunje
  72. Ne jedite ovo prije spavanja
  73. Evo zašto biste jabuku trebali jesti svaki dan
  74. Voće protiv gubitka kose
  75. Prirodna kućna apoteka
  76. Kako nam kompjuteri uništavaju vid
  77. Žalfija: Prirodni antibiotik i antiseptik
  78. BLAGODATI ŠIPKA - Ova biljka je nevjerojatna riznica zdravlja
  79. 'Snaga' u čaši: Napitak koji čisti krv i vraća energiju
  80. 12 trikova sa sodom bikarbonom
  81. 21 namirnica za mirniji život
  82. Sve prednosti grejpfruta
  83. Med i cimet kao lijek
  84. Nar - voće koje liječi izvana i iznutra
  85. 13 super-zdravih namirnica koje biste trebale konzumirati ove jeseni
  86. Prirodni lekovi protiv umora
  87. Doručak - Najvažniji obrok!
  88. Ekspresni napitak koji otapa Slaufove na struku

face